αλληλεγγύη στους συλληφθέντες

για την πορεία ενάντια στην αστυνομοκρατία με αφορμή τη δολοφονική καταδίωξη του Στράτου Π.

 

Σχετικά με τα γεγονότα της πορείας της 18ης Νοέμβρη και τους δύο συλληφθέντες

Στις 18/11/10 καλείται πορεία από αναρχικούς-αναρχικές, με αφορμή το θάνατο του Στράτου Π. στις 14/10/10, μετά από δολοφονική καταδίωξη από μπάτσους της ομάδας ΔΙΑΣ. Η πορεία καλέστηκε για να σπάσει τη σιωπή που είχε απλωθεί στην πόλη γύρω από το γεγονός και για να δώσει μια απάντηση στη δολοφονία, καθώς και στην ολοένα εντεινόμενη αστυνομοκρατία που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί, από το καθεστώς, στην πόλη. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 150-200 άτομα και ξεκινώντας από την πλατεία Αγοράς πορεύτηκαν μέσα από τις γειτονιές του άνω κουμ-καπί και των δικαστηρίων. Καθόλη τη διάρκεια, διμοιρίες ΜΑΤ, ασφαλίτες και ΔΙΑΣ ακολουθούσαν προκλητικά την πορεία, η οποία ανά διαστήματα σταματούσε απαιτώντας να φύγουν. Αφού πέρασε και σταμάτησε στο σημείο της δολοφονίας (Τσόντου Βάρδα και 8ης Δεκεμβρίου) συνέχισε προς την Γιαμπουδάκη. Στο ύψος των δικαστηρίων έγινε συμβολική επίθεση με μπογιές και πέτρες στο κτίριο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ως απάντηση στην αστυνομική βία. Κατεβαίνοντας προς την πλατεία δικαστηρίων και ενώ το κλίμα ήταν έντονο, οι διμοιρίες που βρισκόταν εκεί έριξαν 3-4 δακρυγόνα. Το μπλοκ συνέχισε προς την Δημοκρατίας κι ενώ το κλίμα είχε δυναμιτιστεί, δέχτηκε επίθεση από το συρφετό των ΜΑΤάδων με μπροστάρηδες τα καθίκια της ασφάλειας, που φορώντας κράνη και με πτυσσόμενα σιδερένια γκλοπ στα χέρια, κυνήγησαν τους διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια του κυνηγητού, 2 διαδηλωτές συνελήφθησαν, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όλο το διάστημα, απ’ τη δολοφονική καταδίωξη και έπειτα, οι μπάτσοι με τη συνέργεια των media προσπαθούσαν αγωνιωδώς να συγκαλύψουν την υπόθεση, είτε σιωπώντας, είτε διαστρεβλώνοντας (“ήταν τροχαίο”) είτε ασκώντας πιέσεις, φοβούμενοι οποιαδήποτε καταγγελία ή  ποινική δίωξη. Έτσι, η έντονη και προκλητική παρουσία πλήθους μπάτσων στους δρόμους γύρω και πίσω απ’ την πορεία, δεν είχε παρά ένα διττό σκοπό: να εκφοβίσει και να καταστείλει όσους επέλεξαν να μη σιωπήσουν, και μέσα από την επιβολή μιας πρωτόγνωρης αστυνομικής κατοχής στην πόλη, να εμποδίσει την αλληλεπίδραση της πορείας και της κοινωνίας πάνω στο ζήτημα. Η παρουσία ΜΑΤ στην πλατεία Αγοράς και δικαστηρίων, οι περιπολίες ασφαλιτών στους δρόμους, το προκλητικό “τσεκάρισμα” σε διερχόμενα αυτοκίνητα από παρατεταγμένους ΜΑΤάδες, στα φανάρια ανάμεσα στην Αγορά και το 1⁰ Γυμνάσιο, ο τραμπουκισμός και οι έλεγχοι περαστικών, επέβαλαν ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας για αρκετές ώρες, ακόμα και μετά το τέλος της πορείας. Αυτή η τακτική ούτε τυχαία είναι, ούτε αυθαίρετη. Στόχο έχει να αφομοιωθεί και να “νομιμοποιηθεί” βίαια στη συνείδηση της κοινωνίας η εντεινόμενη αστυνομική επιτήρηση ως κάτι φυσιολογικό, ως μια κανονικότητα. Ακόμα περισσότερο τώρα, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, υπό το φόβο οξυμένων κοινωνικών συγκρούσεων, η καταστολή έρχεται να δράσει προληπτικά ώστε να πνίξει εν τη γεννέσει της κάθε αντίσταση.

Μπροστά στην ένταση της καταστολής και του ελέγχου πάνω στις ζωές μας, προτάσσουμε την αυτοοργάνωση, τη συλλογικοποίηση και την όξυνση των κοινωνικών αγώνων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι 2 συλληφθέντες της πορείας της 18ης Νοέμβρη δεν είναι μόνοι. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αντιστέκονται, σε όσους επιλέγουν να μη σιωπούν, σε όσους δε σκύβουν το κεφάλι μπροστά στις προσταγές των “από πάνω”. Απέναντι στην προσπάθεια του κράτους να εκφοβίσει μέσα από πολιτικές διώξεις, να προτάξουμε την αλληλεγγύη, δημιουργώντας αναχώματα στην κατασταλτική στρατηγική.

 

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 2 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 18/11

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/11/10 στα δικαστήρια, στις 9:00

 

Αναρχικοί-Αναρχικές